Снимка live.varna.bgНавръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента

...
Снимка live.varna.bgНавръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента
Коментари Харесай

След 41 години наградиха двама водолази, потушавали пожара на “Ерма”

Снимка live.varna.bg

Навръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента получиха водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов, взели участие в потушаването на пожара на танкера “Ерма “ на пристанище Варна през 1977 година С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, някогашен шеф на избавителната работа. “Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта на хората, взели участие в избавителната интервенция по преодоляването на бедствието на танкера “Ерма “ и спасяването на Варна.

Радвам се, че допълваме редицата от почетени мъже, взели участие в акцията с риск за живота си “, сподели кметът Иван Портних, който поздрави водолазите. “Благодарим, че признателността е на разположение. Това е благодарност към всички участници в тази интервенция и избавили Варна “, сподели Веселин Димов. Танкерът “Ерма ” се намира на петролния пристан на пристанището претрупан с към 10 000 тона мазут и 400 тона личен газьол. Недалеч от там са основани няколко цистерни на “Петрол “ с нефтопродукти.

В непосредственост до горящия “Ерма “ – различен танкер е разтоварвал бензин, а на жп коловозите е имало цистерни с горива. С риск за живота си двамата водолази се спускат в танкера, с цел да запушват пукнатината, разпръскваща гориво непосредствено в огнището на пожара. Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се избавя от надвисналата извънредно висока заплаха. През 2007 година част от участниците в събитията са били почетени с Почетен знак на Кмета с лента, само че по това време двамата водолази не са били в България. Днес те получиха оценките си от заместител кмета Коста Базитов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР